Pages

Monday, 18 September 2017

Cool blog awesome!

Betul ke tak ea tajuk tu? Siapa pernah pergi cool blog? Dah pernah cuba cool blog2 yang ada? Setiap orang ada kisah masing-masing, tapi saya yakin cerita itu pasti cool & awesome kan? Ingat sampai sekarang betul tak? Haa.. Ini kisah saya.. Saya pun bukan pandai menulis sangat.. Tapi saya cuba ye..
 
Usai waktu pulang kerja, saya berjalan menuju ke kereta daripada lobi pejabat..
Tup2, terserempak dengan kakak sorang ni yang sedang menunggu ketibaan suami, haha.. teka siapa?
 hihi.. sambil cot..cet.cot. cet... Terus ajak akak jom lepak sebelah..
hehe.. layan wefie...
Jom~~~~ Macam nak beli barang juga..  hihi...
 
F: Akak nak beli apa?
K: Nak beli air coolblog.. huhu..
F: Eh, ngidam ke? 😝😝
K: #$#$%^%^ bukan akak nak.. anak ni.. hahahaha
[percaya @ tidak boleh dikatakan cool blog sesuai untuk semua peringkat umur.. sebab apa? sekarang ini dah ada hot & cool blog..]
 
 
**berjenaka & ketawa mentang2 dah habis kerja.. ngeh3..
 
Setibanya di outlet cool blog saya toleh ke kanan ke kiri melihat menu..
Masih terpinga2 nak pesan air apa...Tapi ada yang pesan air dengan pantasnya..
💚Honeydew dengan apple jelly..💞 haa.. Ada yang dah pernah cuba? Memang awesome!!!
(ni juga antara kesukaan adinda2ku, kalau pergi cool blog mesti pesan perisa ni.)
 
Beberapa minggu kemudian, keluar dengan sis h0t lagi & lagi..haha

F: Kak ,nak makan apa?
K: Farah,nak makan apa?
F: Akak jawapannya bukan soalan semula..=P

Tu la.. "what u give u get back".. 💣💢 beng3.. haa..  Selalu orang lain tanya.. Awak jawab balik ngan soalan kan.. hihi.. Kan dah dapat semula... Pengajaran buat kita kalau soalan jangan jawab soalan semula, kadang-kadang ada orang tak boleh terima.. hihi.. Sampai ada yang nantinya malas nak tanya kita dah, sebab tahu kita akan soal dia semula.. Ok? Yang bercakap ni pun belajar dari pengalaman sendiri.. Ermm.. Panjang pula celotehnya.. Kita sambung semula cerita tadi....

Baru je lalu 1 kedai.. "nak makan sini ke?" "Boleh la..." *aik, cepat & pantas ea..
Belek2 menu.. akhirnya order makan je,
K: "Air tak nak la mahal. Kita makan je.."
F: "Nanti tercekik can0? hehehe..haha.. Ok, air kita pergi cool blog ea.."
K: "Tak mau la rosak diet akak.."
F: =P "Diet sangat..."
  
Setiap kali pergi ke Cool blog tak cool la kalau tak kena coffeenya.. hehe..
My tagline : "Feeling sleepy? Try 4 better coffee. "
Dulu mesti nak premium coffee tapi sekarang dah tiada lagi 😞😞😞
"My new favourite"
3 Mix Coffee
  
P: "Akak sarankan adik cuba 3 mix coffee."
F: "OK kak,3 mix coffee (kurang manis)."
P: "Akak biasa buat manis-manis ni.."
F: "hehe.. tak pe saya dah cukup manis ni.. hihi.."
    {kurangkan manis dalam minuman, lebihkan manis pada senyuman 😃}
K: "Farah kalo ada #@$#!$% dah cair.."
^^, hahaha... krik3...
 
Cool Blog Outlet Plaza Angsana, JB
Pemilik sangat ramah & terbaik.. Terima kasih akak sudi layan & sporting..
 
**terlalu banyak kenangan dengan coolblog ni.. kalau nak tulis pengalaman memang tak abis..
yang dah baca tu cuba komen sikit pengalaman anda.. hehe.. "sharing is caring" 💕
   #JOMCOOL #COOLBLOG #MYMEMORIES #FARAMIRAZHAR  #2017




Thursday, 24 August 2017

The 4aith - Dengarilah (lirik)

Penyanyi : The 4aith
Lirik : Ustaz Adnin

Aku pernah
Dengar cerita
Tentang dunia
Akhir zaman ini
Betapa situasi kita diuji

Oh, teman…
Manusia terus buntu
Kebenaran tak bersatu
Dan agama
Direndahi dan dihina
Hina…

Kita terus bergaduh
Sesama sendiri
Musuh bersatu
Terus menghancuri
Hingga kita terus hanyut
Dengan dosa tanpa resah!
Keliru hak batil!
Dan arah tuju!

Oh! Ku,
Kadangku bertanya pada diriku
Sumbangan apa yang ku mampu laku?
Cara apa lagi yang terbaik teman?

Oh yeah,
Ya, mungkin kau rasa ini semua normal
Kau mungkin rasa takkan dipersoal
Lalu kau diam terus berpeluk tubuh…

(*chorus)
Dengarilah…
Perjuangan dakwah ini bukan mudah
Namun bukan alasan berpaling tadah
Walaupun kau ditentang kau terus tabah!

Dengarilah…
Jangan terpesona dengan putus asa
Dan terpengaruh fatamorgana dosa
Segeralah kau pinta pada Yang Esa!

Oh, tidakkah kau
Berduka melihat ummah ini?
Terus dipijak dan dihentak
Terpedaya dengan musuh!

Zina riba judi arak
Rasuah berleluasa
Dosa kecil dosa besar
Bagi mereka sama sahaja!

(Rap)
Oh, jiwa kau mula kelam bila
Hati turut hitam bila
Sanubari suram bila
Dan iman terbungkam bila

Kau sanggup bermaksiat
dengan tenang berjam-jam
Namun ibadah kau tak mampu
untuk berjam-jam!

Kau buka aurat tak rasa bersalah
bahkan bangga,
Buka buka buka tuk
mengejar pujian dan nama
Yang menutup aurat
pula selfie sini sana
Dan ada tak jaga
pandangan mata!

Tenanglah tenanglah
Ku bukan menghukum
Ku hanya menegur
Untuk kau dan aku

Ku bukan sempurna
Ku hanya mengajak
Dengan harapan
Kau aku kan ke syurga
(Ulang 2x)

Dengarilah wahai teman…
Hayati dan fahamilah…

Tenanglah tenanglah
Ku bukan menghukum
Ku hanya menegur
Untuk kau dan aku

Dosa kecil dosa besar…
Wahai teman sampai bila?

Dengarilah…


Monday, 14 August 2017

Hamba-MU

Lagu yang memberikan semangat kepada diri ini..
Kita manusia selalu goyah dalam mengharungi liku2 kehidupan, ujian, dugaan Illahi,
Semoga kita diberi keteguhan hati & sentiasa dipandu Nur Illahi..
Kalau boleh hari2 nak dengar.. Best sangat! Jom dengar & hayati.. 






OWh ho.. 


Ke arah satu perjalanan
Dalam sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi
Hasrat murni di dalam hati

Usaha dengan doa itu,
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui

C/O  

Suluhkan cahaya hati di terang
Tunjukkan jalan
Seandainnya hilang
Tegakkan perjalanan
Yang bakal ditempuh

Tegakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisimu ku berserah,
Terimalah aku
Hamba mu Allah 

Owh ho owh ho
Hambamu Allah.....

Sekiranya takdir menguji
Cekalkanlah hasrat dihati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus azam

Usaha dengan doa itu,
Masanya akan tiba
Dengan restu Illahi
Kelak pasti akan ditemui 

Suluhkan cahaya hati di terang
Tunjukkan jalan
Seandainnya hilang
Tegakkan perjalanan
Yang bakal ditempuh

Tegakkan semangat bila runtuh,
Setibanya disisimu ku berserah,
Terimalah aku
Hamba mu Allah


(**lama sangat dah duduk dalam draft blog ni..baru nak post hihi )

Friday, 25 May 2012

Cuti2 Malaysia....





Assalamualaikum w.b.t.... ^_^

Dengan nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Alhamdulillah, ucapan syukur yg tidak terhingga kerana masih dapat bernafas lagi hingga ke saat ini... Sekarang ngah bercuti.. cuti semester.. =) hehe.. xtau nak tulis apa.. smga apa yg dilakukan snantiasa mendapatkan keredhaan-NYA...

Cuti kali ini terasa seperti cuti2 Malaysia.. apa tidaknya.. berjalan ke sana ke sini.. ke utara ke selatan Tanah Air Malaysia ini aq jejaki... hihi... *weeee~~~ Alhamdulillah, cuti yg pendek ini dapat aq bertemu mereka yg sudah lama aq tidak berjumpa, berbual, berkongsi cerita dan lain2 lagi.. smga ukhwah ini berkekalan hingga ke syurga nnti, InsyaAllah..


syukur yg tidak terhingga masih diberi peluang ini...  keluarga yg jauh yg sgt dirindui sungguh kalian tetap dihati ini walau dimana kalian berada... insyaAllah, jika berkesempatan akan ku pulang jua.. hehe.. credit to my cousin & my aunt who wanted me to stay there with them for more longer time... InsyaAllah, one day I will.. I gonna miss u all.. SaranghaeO.. inilah keluarga besarku di N.9.. bln lepas ada majlis pertunangan sepupuku.. tahniah buat abg iwan kerna telah selamat ditunangkan dengan tunangnya kak siti.. smga dipermudahkan sgla urusan utk walimah mereka bulan Ogos ini.. huhu.. Ogos?? *adakah waktu hari kelahiranku?? ^_~ xlama lg.. ermm.. sedar xsedar, usiaku kian bertambah.. tggjwb juga smkin byk.. tapi apa yg aq telah lakukan sepanjang hidupku di dunia ini?? muhasabah diri...


Cuti semester kali ini..
Merata tempat aq pergi...
Menjejaki bumi Ilahi...
Bumi Allah yg indah ini...
Bermusafir aq ke negeri2 di Malaysia ini...
Maaf atas sgla kekhilafan diri...


*happy sgt2, dpt berjumpa shbt2.. Ukhwah Fillah... Syg shbt2 kerna Allah...






Thursday, 30 June 2011

Cuti...

Ermmm... Dh lama rasanya xmenulis kat blog ni.. Cuma buka & tengok blog sahabat dan lain2 je.. Hehe.. ^_^ Sbnrnya masa 2 busy ngan persiapan, itu ini dan xtau nak tulis ape.. 

Apo la nak jadi ngan aq ni.. apo nk jadi?? Cuti sem ari 2 sepatutnya kejap je.. Tp aq dh smbg cuti smpai skrg.. Bila la nak balik kampus ni?? Terasa rndu sangat nak balik PERAK.. Rindu nak buat semua benda yang dh lama xbuat semenjak cuti  yg pnjg ni..^_~  Rasa lama sgt cuti kali ni..Sedar xsedar dah hampir 2 bulan aq ade kat umah.. Xpernah cuti lama sangat cam ni lepas masuk kampus.. Selalu dapat cuti sekejap je.. Kadang2 tu baru je sampai umah pas tu esoknya dah kena balik kampus.. huhu.. Apa boleh buat.. Tp aq harus jalani ia juga.. 


Ermmm… Cuti yg panjang ade yg best dan ade yg bosan jg kan???  Pening jg kepala ni dibuatnya bila difikir2kan semula.. Yela, mau tak pening dibuatnya bila ade kat kampus rindu kat keluarga, tp bila dah ade kat rumah rndu kat sahabat2, kawan2, adik2 kat kampus dan ramai lagi.. huhu.. ^^,  tp manusia mmg selalu mcm ni ke ek?? Poning.. 

Kali ini cuti yg pnjg sgt memenatkan aq..  Memenatkan kerana tidak tahu nak wat pe dengan keadaan yg mengehadkan pergerakan diri ini.. Tapi aq harus redha dan selalu mengingatkan diri ini yg Allah xakan uji seseorang itu melebihi kemampuan mereka dan dalam hidup ni kita xkan dapat ape yg kita mahu.. Betul x? Tp akan dpt apa yg kita perlu utk menjadi hamba-NYA yg terbaik di dunia ini & di akhirat kelak.. 



Ya Allah, berilah hamba kekuatan dan kesabaraan untuk menjalani semua ini..  Ya Rabb, hamba redha dengan ketentuan-MU.. Hamba tidak tahu semua ini rahmat @ musibah dari-MU.. Hamba bersangka baik kepada-MU ya Allah..
========*========

Alhamdulillah, besrsyukur sangat sbb ari sabtu lepas dapat pergi ke rumah nenek/usu & m.tam.. Hari tu m.tam hidangkan buah  durian, tembikai dan macam-macam lagi.. Musim buah la katakan.. hihi.. Kemudian, m.tam buatkan pengat/bubur durian... Best sangat2!! Lazat lg !! Dah lama rasanya xmakan.. Sape yg suka mkn durian rugi sbb xdpt rasa ari 2.. Sedap tu! Terbaek wok.. hehe.. ;-D Sahabat2 yg suke mkn durian jgn jeles tau.. (Tiqa M, K. Azi, Bella dan lain2 lagi)... ;p Pas 2, kat umah nenek/usu makan pancake plak.. huhu.. Alhamdulillah, smoga mereka dimurahkan rezeki.. amin..OK la, setakat ni je coretan aq kali ini.. Nantikan coretan seterusnya... DAaaa..




 Aq tidak boleh mengalah mahupun putus asa dengan rahmat Allah.. Aq harus bangkit & kuatkan semangat semula.. Aq harus melihat dan belajar dari org2 yg kurang berkemampuan dr aq.. TODAY is the best day of my life.. Alhamdulillah!! Allahuakbar!!  Umat Islam Boleh!! Farah Boleh!!! ^_^ FIGHTING2!!

Friday, 1 April 2011

Pahit manisnya ku telan jua

Bismillah...

Ampunilah dosa hambaMU yang hina ini, Ya Rabb...
Ya Allah, berilah hambamu ini kekuatan, ketabahan, kesabaran dalam menempuh hari mendatang..
Ya Rahman, semoga diri ini sentiasa merasa bersyukur padaMU.. amin...

Ya Allah, betapa banyaknya ujian dan dugaan yang harus dijalani sepanjang tahun ini..
Selain itu, banyak juga cabaran dan rintangan yang harus ditempuhi bagi meneruskan hidup di dunia yang fana ini.. Ya Allah, tahun ini memberi tamparan hidup yang sangat hebat dalam diri ini..

Ya Allah, hanya Engkau yang Maha Mengetahui betapa perit lgi pahitnya hambaMU ini menelan rasa sakitnya. semoga diri ini terus kuat untuk meneruskan hidup yang banyak ujian&dugaan dari-NYA.

adakah aq seorang yang kuat semangat???
adakah aq seorang yang cengeng???

muhasabah diri semula..
ingatlah, ALLAH tidak akan menguji seseorang itu melebihi kemampuannya.. semoga kata2 ini terus memberi kekuatan kepadaku dan bersangka baik terhadap-NYA walau apapun terjadi.. semua yang berlaku ini pasti ada hikmahnya.. semoga diri ini terus kuat dan tabah seperti kisah ini..

Al-kisaAl-Manshur Saifuddin Qalawun. yang sentiasa berprasangka baik kepada Allah. Setiap perkara yang terjadi pada dirinya tidak kiralah orang disekelilingnya mengatakan perkara itu akan menjadi rahmat @ musibah kepadanya tetapi beliau tetap bersangka baik dengan ALLAH dalam segala hal.  “Kami tidak tahu, ini rahmat atau musibah. Tapi kami berprasangka baik kepada Allah." 

wallahu'alam..

Friday, 18 March 2011

Mencari yg Maha Satu

Assalamua'laikum sume... ape kabar? shat? harap2 sumenyer sihat2 belaka, insyaAllah. amin... Ermm.. pernah dengar tak lagu ni? Mencari yang Maha Satu nyanyian UNIC. Best lagu ni..


Mutiara=Petunjuk=Hidayah=Milik Allah...mudah-mudahan m'jadi milik kita 1 ari nanti...insyaallah...=) ~kata2 seorang sahabat~


Semoga hidup kita selama di dunia ini dan hidup yang akan ditempuhi di akhirat kelak sentiasa berada dibawah lindungan-NYA.. amin..

Ya Allah, ampunilah dosa2 hambaMU ini ya Rabb..
Diri ini sentiasa memerlukan petunjukMU...  


Jom3... Dengar dan hayati lirik lagu ini..




Mencari Yang Maha Satu

Album : Tika itu
Munsyid : Unic feat Cat Farish
http://liriknasyid.com



Terkapai-kapai diri dihanyut arus waktu
Kegelapan hati yang sering buat ku keliru
Dalam menguji pergolakkan emosi diri
Tak siapa tahu ada yang memerhati


(Mencari yang Maha Satu itu yang ku tuju)


Di dalam menjalani tiap dugaan yang diberi
Membawa pengertian hidup yang abadi
Tanpa perlu menipu diri sendiri
Yang menjadi lumrah duniawi


Seandainya kau yang memberi ruang
Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi


(Kau yang Maha Satu)


Diriku kini masih tercari-cari
Jawapan misteri tiap persoalan ini
Ku akui kesalahan dibuat segalanya
Gelap jadinya jiwa seadanya


(rap)
Ku cari terus ke situ
Itulah lampu hidupku
Terangilah gelap hatiku
Ku pohon restu dariMU


Akan ku baikki setiap kekurangan
Oleh itu diri yang memerlukan
Petunjuk darimu oh Ilahi


(Kau Yang Maha Satu)


Apabila tersilap langkahku
Tiba-tiba berbisik namaMu oh Ilahi
Terdetik di hatiku untuk sujud ke pangkuanMu
Mmeohon ampun dariMu


Dan selanjutnya ku tergoda lagi
Dunia ini yang sesat membunuhkan jiwaku
Kini ku mengakui teguranMu
Yang membuat ku sedar siapa diriku ini


U.N.I.C.C.A.T


(rap)


Tak semua yang sempurna nasihat di jalan yang lurus
Cerita yang dijadikan cerita
Dengan izin Yang Maha Esa yang wujud
Aku cinta dan cita
Segala yang ada bermula dari rasa resah
Aku akui harapan kasih dan hasratku tak setajam itu
Yang tak mampu risau lidah mudah di banjari
Fitnah melilau-lilau
Tuhan lindungilah dia dari kata-kata jahat itu
Doa-doa di pohon sentiasa setiap masa
Ampunilah dosa-dosa semasa daku ke sana
Dewasakanlah pemikiranku yang tak semegah mana
Salah silap ku berkarya tak pernah ku salah guna
Kau Yang Maha Satu (4x)